De voordelen van het isoleren van binnenmuren

0
288

De meeste landen hebben bouwvoorschriften die een minimale hoeveelheid isolatie vereisen in de buitenmuren en het plafond van een huis. Het isoleren van binnenmuren is niet zo gebruikelijk, hoewel het huiseigenaren enkele energiebesparende en geluiddempende voordelen biedt. De beste tijd om alle muren te isoleren met bijvoorbeeld XPS platen is tijdens nieuwbouw, maar het is mogelijk om isolatie toe te voegen aan bestaande muren zonder de gipsplaat te verwijderen. In dit artikel lees je waarom je hier goed aan zou doen, we informeren je namelijk over de voordelen van het isoleren van binnenmuren!

Energie-efficiëntie

Binnenmuurisolatie kan besparen op de energiekosten van het huis, vooral als het huis kamers heeft die het hele jaar door niet in gebruik zijn. Drieseizoenenkamers, ongebruikte gastenkamers of zelfs opslagruimtes zijn duur om te verwarmen en te koelen. Binnenmuurisolatie vermindert de warmteoverdracht. Hoewel je wat geld bespaart door kamers af te sluiten wanneer ze niet in gebruik zijn, is het niet altijd een goed idee om verwarming of koeling helemaal over te slaan als je in een regio woont met extreme temperatuurschommelingen. Wanneer kamers niet op temperatuur zijn, is de kans groter dat de omlijsting uitzet en krimpt, wat bijdraagt ​​​​aan gebarsten gipsplaat.

Geluidsdemping

Isolerende binnenmuren verminderen enige geluidsoverdracht van kamer naar kamer. Omdat geluid ook door houten kozijnen gaat, vormt het isoleren van een standaard binnenmuur geen volledig geluiddichte barrière. In ruimten die een sterke geluidsdemping vereisen, zoals thuisbioscopen, is meestal een dubbelwandige wand die bestaat uit versprongen noppen naast isolatie meestal nodig. Op deze manier zal de ruimte volledig gedempt zijn als het gaat om het geluid, zodat je dus zonder gestoord te worden door geluid van buiten naar je favoriete film kunt kijken op de tv die je in de aanbieding hebt gekocht.

Brandwerend 

Binnenmuren die individuele woonruimtes in duplexen of appartementen scheiden, ook wel ‘feestmuren’ genoemd, hebben vaak isolatie nodig, niet alleen om de geluids- en thermische overdracht te verminderen, maar ook om de verspreiding van vuur van de ene kant van de muur naar de andere te stoppen. In dit geval moet de isolatie brandwerend zijn, samen met de gipsplaat, tape en verbinding die zijn gebruikt om de muur te bouwen. Raadpleeg je plaatselijke bouwautoriteit voordat je een feestmuur bouwt of wijzigt. Mogelijk heb je een vergunning nodig en een ambtenaar die de code handhaaft, inspecteert de muur om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de brandcodes.

Opties

Isolatie van glasvezelmatten is de goedkoopste en meest doe-het-zelf-optie. Kies voor nieuwbouw onafgewerkte matten en plaats ze tussen muurstijlen zonder de matten samen te drukken. De matten zijn verkrijgbaar in breedtes die passen op standaard noppenafstanden. Uitbreidbare schuimisolatie is beschikbaar, maar vereist professionele installatie. Ingeblazen cellulose is een optie voor bestaande wanden. Het vereist gaten die aan de bovenkant van elke noppenruimte worden geboord en daarna worden gepatcht om de muur te repareren. Ook steenwol platen kun je gebruiken ter isolatie van de binnenmuren. Welke optie het beste is, kun je het beste vragen aan een expert!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in